top of page
  • mlkragelund

Du bliver bedre til dansk, når du taler med dig selv

Taler du med dig selv på dansk?

I den her uge har jeg talt med fem personer, som kontaktede mig, fordi de gerne ville lære mere dansk. Jeg prøvede selvfølgelig at finde ud af, hvordan jeg kunne hjælpe dem, men vi talte også om hvad man selv kan gøre for at lære mere dansk.


Hvad kan man selv gøre for at lære mere dansk?

Det er ret simpelt: Du har brug for input og output. Og hvad betyder det?


Lad mig starte med output. Output betyder, at du udtrykker dig: du taler og skriver. Men hvis du tror, at du bare skal tale dansk med danskerne, så er det forkert. Det bliver tit en fiasko. Hvorfor? Fordi det er alt for svært.


En bedre løsning er at finde en klasse, hvor du kan lære det stille og roligt, og det vil jeg altid anbefale. Du kan fx starte med FVU. Senere kan du deltage i én af mine klasser.


En anden god løsning er, at du taler med dig selv. Det hedder ”self-talk” på engelsk. Og det har et stort potentiale, når man lærer et sprog.

Hvorfor er det godt at tale med sig selv?

Det er tit for svært at tale med danskerne, specielt fordi de taler hurtigt, og de bruger ord, som du ikke kender.


Men når du taler med dig selv, så kan du tale langsomt. Og du kan bruge lang tid på at lave de sætninger, som du gerne vil sige. Du bestemmer selv, hvor hurtigt eller langsomt, du vil snakke, når du taler med dig selv.


Desuden får du ikke et svar, som du ikke forstår. I din egen samtale forstår du det hele, og du bestemmer selv, hvad samtalen skal handle om. Det er meget trygt. Du er i en situation, som du har kontrol over, og hvor du kan forme din egen succes.


Selvom du ikke taler med nogen, får du stadig masser af god træning. Du får træning i at formulere dig, lave sætninger, finde de rigtige ord, etc.


Jeg er blevet opmærksom på potentialet ved den her metode, fordi jeg har lyttet til mange polyglotter. ”Polyglotter” er mennesker, der lærer mange sprog hurtigt. Og ved du hvad: de taler alle sammen med sig selv på de sprog, som de vil lære. Det er nemlig super effektivt.

Er der nogen problemer ved det?

Det har et stort potentiale at tale med sig selv. Men der er to ting, som det ikke hjælper dig med:

  1. Du har stadig brug for feedback for at forstå, hvad der er rigtigt og forkert. Det betyder bare, at det ikke er nok, hvis du KUN taler med dig selv. Du er nødt til at også at tale med andre.

  2. Du har også brug for input. Input betyder, at du hører eller læser noget dansk. Og på den måde ”spiser” mere og mere af det danske sprog. Input kan gøre dit sprog større. Og det kommer selvfølgelig ikke til dig, når du taler med dig selv.

Du bliver bedre til det, som du allerede kan

Når du taler med dig selv, bliver du bedre til det, som du allerede kan. Det er vigtigt. Du automatiserer det. Du får ”fluency”, og det betyder, at du kan bruge dit danske sprog uden problemer. Skønt, ikke?


Derfor synes jeg, at det er så vigtigt, at du taler meget med dig selv.

Hvis du også vil have input

Hvis dit sprog også skal blive større – eller hvis du ikke ved, hvad du skal tale med dig selv om - så har jeg tre gode sommerkurser, hvor du kan finde masser af input og inspiration. Alle tre sommerkurser fungerer som selvstudie, så du kan lære dansk præcis, når det passer for dig.


Her er dine muligheder:

  • 28 verber på 28 dage. Her bliver du sikker i verberne, og du lærer over 100 nye udtryk. For begyndere, fortsættere (intermediate) og viderekomne (advanced).

  • Sådan siger danskerne. Her lærer du 24 talemåder, som danskerne bruger meget. Et super hyggeligt kursus for viderekomne (advanced)

  • Sommersprint. Her får du 21 opgaver med super godt input. Opgaverne udvider og præciserer dit ordforråd og din grammatik. Kurset er til dig, der er ambitiøs, og som gerne vil se en stor forbedring i dit danske sprog på kort tid.

Sådan kan du lære mere dansk i sommer

  1. På et sommerkursus får du input: dit sprog bliver større.

  2. Når du taler med dig selv, får du træning: dit sprog bliver flydende og automatiseret. Du tilegner dig dit input (you acquire your new vocabulary), og det betyder, at du automatiserer det, som du lige har lært. På den måde kan du bruge det uden problemer.

Vælg et af sommerkurserne, snak med dig selv, og brug sommeren på at lære mere dansk.


Rigtig god sommer
199 visninger0 kommentarer
bottom of page